Beschrijving
Wat is er zo anders aan de Inca pistache notenboter?
De meeste notenboters draaien hun marketing rond ‘gemaakt van 100% pistache’. Het probleem is dat je nu een vloeibare pistachepasta hebt die niet smeerbaar is. Je zou het zelfs bijna met rietje kunnen drinken.
Een pure pasta is belangrijk voor het gebruik van bak applicaties. Mocht je het gebruiken als dipsaus voor je groenten, zou het te vloeibaar zijn. We kiezen ervoor om 80% pistachenoten te gebruiken en de textuur te versterken met andere gezonde vetten zoals pure cacaoboter en MCT-olie. Om onze collageen inname te verhogen, hebben we de pistachenotenboter verrijkt met een multi-collageen waaronder type I, II, III, IV, V en X collageen.
Voor welke toepassingen zou je de Inca pistache notenboter kunnen gebruiken?
De basis
- Om te smeren op een notenbrood
- Als dipsaus voor je groenten tijdens een middagsnack
- Tijdens een apero onder vrienden als saus voor zadencrackers
- Een ochtend griekse yoghurt met pistache / kersen
The Guilty Pleasures
- Vullingen voor macarons
- Pistache-ijs
- Baktoepassingen zoals cake, friands
- topping voor cupcakes
Let’s start to get real
Pistache: 100 g pistachenoten bevatten 71 mg choline. Choline is essentieel voor mentale cognitie. Het bevat ook 23 mg gamma-tocoferol (vitamine E-familie). Pistachenoten zijn ook een goede bron van vitamine B6 die cruciaal is voor het cellulaire functioneren en het zenuwstelsel.
* MCT-poeder (70% C8 / 30% C10) afgeleid van kokosnoot: andere dan vetzuren met lange ketens, MCT’s (middellange keten triglyceriden) omzeilen het maagdarmkanaal volledig en gaan rechtstreeks naar de lever voor ketonproductie. Het wordt ook wel ‘de glucose van de vetten’ genoemd. Er zijn elf verschillende vetzuren in kokosnoot. Vier daarvan zijn MCT’s: capronzuur (C6), caprylzuur (C8), caprinezuur (C10) en laurinezuur (C12). C12 is technisch gezien een MCT, maar het lichaam verwerkt het als een vetzuur met een lange keten. Tijdens het vasten of het eten van een dieet dat op vasten lijkt, zoals een koolhydraatarm of keto-dieet, wordt het lichaam katabool (afbraak) en zal het van nature ketonlichamen in de lever gaan aanmaken. Er zijn drie hoofdtypen ketonlichamen: eerst maakt het lichaam acetoacetaat (AcAc) aan, vervolgens wordt het omgezet in bèta-hydroxybutyraat (BHB) en als er voldoende BHB is, explodeert de rest in aceton dat we uitademen of urineren. C8 is het meest beschikbaar om ketonen in de lever aan te maken en geeft het lichaam een extra boost. Eenmaal je het stadium ‘ vet aanpassing’ bereikt hebt, zelfs in een staat van katabolisme is BHB tot een bepaald punt spier beschermend. Daarom moet je niet vasten als je nog geen vetaanpassing hebt opgebouwd, anders verlies je veel spiermassa (omzetten van spiereiwit in glucose). * Dit type MCT wordt alleen gebruikt voor onze notenboters. Als we de pure vloeibare C8 hadden gebruikt, zoals we doen in onze spreads en chocoladerepen, zouden we niet in staat zijn om 80% van de pistachenoten te bereiken. Gelukkig konden we dit wel met de poeder versie.
10% collageen: na water is collageen de meest voorkomende voedingsstof in het lichaam. Het maakt 35% uit van het eiwitgehalte van het hele lichaam. Na de leeftijd van 25 jaar verminderen we de productie van ons eigen collageen, daarom is exogeen collageen zo cruciaal voor een gezond lichaam. Het is nodig voor de galproductie (33% glycine) om vet te metaboliseren, huidelasticiteit en herstel. Jje botten zijn 60% mineralen maar 90% van de eiwitmatrix in je botten is collageen, … Ons dieet mist collageen omdat we tegenwoordig voornamelijk spiervlees eten dat rijk is aan aminozuren zoals methionine en arm aan glycine. Om methionine tegen te gaan, is glycine nodig. Collageen is rijk aan aminozuren zoals glycine, proline en hydroxyproline.