Deze prebiotische oplosbare vezel heeft een lage calorische waarde: ongeveer 1 kcal/g, en wordt veel gebruikt als vulstof en om de structuur en textuur van sucrose (tafelsuiker) te vervangen. Deze oplosbare vezel heeft een glycemische index (GI) van 4 tot 7.
Dit in tegenstelling tot andere vezels zoals: oplosbare cichorei-vezels (bekend als inuline met een GI van 14, maximale consumptie 60 g / dag), oplosbare maïsvezel (bekend als resistente maltodextrine met GI van 25, maximale consumptie 45 g / dag) of oplosbare tapiocavezel ( bekend als Isomalto-oligosaccharide met een GI van 35, maximale consumptie 30 g / dag).
We besloten om deze synthetische prebiotische vezel polydextrose te gebruiken boven de hierboven genoemde en begonnen het gebruik van die geconcentreerde ‘natuurlijke’ vezels te verlagen, met uitzondering van onze karamelspreads. We zijn gestopt met het gebruik van marketingtermen als ‘All Natural…’. Honing, granen en bananen (rijpe bananen hebben een GI van 130!) zijn ook ‘natuurlijk’ evenals bieten- en rietsuiker, daarom veroorzaakt het overmatig gebruik van ‘natuurlijke zoetstoffen’ insulineresistentie en diabetes.
We verminderen het gebruik van inuline, oplosbare maïs-en tapiocavezels omdat het vaak een opgeblazen gevoel en zachte of losse stoelgang geeft, sommige een hoge GI hebben en de dagelijkse inname zo beperkt is en veel stress op het lichaam geeft. Polydextrose heeft de hoogste dagelijkse maximale inname van 90gr, is minder belastend voor het lichaam en verbetert de darmflora en microben meer door deze prebiotische vezel te fermenteren tot de 3 belangrijkste korte vetzuren (acetaat, propionaat en butyraat).