Deze prebiotische oplosbare vezel heeft een lage calorische waarde: ongeveer 1 kcal/g, en wordt veel gebruikt als vulstof en om de structuur en textuur van sucrose (tafelsuiker) tot op zekere hoogte te vervangen. Deze oplosbare vezel heeft een glycemische index (GI) van 4 en voedt het darmmicrobioom.
Dit in tegenstelling tot andere vezels zoals: oplosbare cichoreivezel (bekend als inuline met een GI van 14, maximale consumptie 20 g/dag), oplosbare maïsvezel (bekend als resistente maltodextrine met een GI van 25, maximale consumptie 45 g/dag) of oplosbare tapiocavezel ( bekend als Isomalto-oligosacharide met een GI van 35, maximale consumptie 30 g/dag).
We besloten deze synthetische prebiotische vezel te gebruiken boven de hierboven genoemde en begonnen het gebruik van die geconcentreerde ‘natuurlijke’ vezels te verminderen. We zijn gestopt met het gebruik van marketingtrucs zoals ‘All Natural…’. Honing, granen en bananen (rijpe bananen hebben een GI van 130!) zijn ook ‘natuurlijk’ evenals biet- en rietsuiker, daarom veroorzaakt het overmatig gebruik van ‘natuurlijke zoetstoffen’ in de eerste plaats insulineresistentie en diabetes. Arseen en benzine is ook natuurlijk als we deze kant op willen.
Polydextrose heeft de hoogste dagelijkse inname van 90gr, is minder belastend voor het lichaam en verbetert de darmflora en microben veel beter doordat deze prebiotische vezel gefermenteerd wordt tot de 3 belangrijkste korte vetzuren (acetaat, propionaat en butyraat). Deze systemische vetzuren kunnen het metabolisme beïnvloeden door het moduleren van de genexpressie van de gastheer en het verschaffen van een substraat voor cellulaire katabole en anabole reacties. Een kortere transittijd en een verminderde zuurgraad (PH) van de stoelgang.